Flora intestinală, cunoscută și sub numele de microbiom intestinal, este formată din totalitatea microorganismelor care trăiesc în tractul intestinal: bacterii, virusuri, fungi și alte organisme unicelulare. Aceste microorganisme sunt implicate în procesele fiziologice din organismul uman (digestie, imunitate, metabolism și sinteza de vitamine). Bacteriile sunt cea mai mare și importantă componentă a florei intestinale unde se regăsesc peste 500 de specii, fiecare având un rol specific în ceea ce privește menținerea sănătății. Unele dintre aceste bacterii sunt benefice pentru organismul uman (Lactobacillus rhamnosus , Bifidobacterium animalis lactis etc.), în timp ce altele sunt dăunătoare (Staphyllococcus aureus, Listeria monocytogenes, E. Coli).
De ce e important să avem o flora intestinală echilibrată?
O floră intestinală echilibrată ajută la o digestie corespunzătoare a alimentelor, menținerea unui sistem imunitar puternic, protejarea împotriva infecțiilor și menținerea sănătății generale a organismului, în timp ce un microbiom dezechilibrat poate duce la o serie de efecte negative asupra sănătății noastre:
1) Probleme digestive: balonare, flatulență, diaree, constipație, greață, arsuri la stomac, dureri abdominale și oboseală. Aceste simptome sunt provocate de disfuncția tractului intestinal, care poate duce la absorbția inadecvată a nutrienților și la eliminarea insuficientă a rezidurilor din corp.
2) Boli inflamatorii intestinale: dezechilibrul microbiomului intestinal poate provoca o serie de probleme la nivelul sistemului imunitar, reacții alergice și inflamație cronică, crescând riscul dezvoltării unor boli inflamatorii intestinale precum boala Chron și colita ulcerativă. Aceste boli se caracterizează prin inflamația cronică a tractului gastrointestinal și pot provoca simptome grave (anemie, febră, sânge în scaun, artrită, erupții cutanate, pierdere în greutate) și complicații (cancer de colon, ocluzie intestinală, ulcerarea zonei afectate, fisuri anale, perforație intestinală, fistule intestinale).
3) Infecții: o floră intestinală dezechilibrată poate reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, permițând bacteriilor patogene să se multiplice și să provoace infecții.
4) Boli metabolice: dezechilibrul florei intestinale poate duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge, crescând astfel riscul de îmbolnăvire cu diabet de tip 2 și a altor boli metabolice. De asemenea, poate afecta nivelul colesterolului și poate crește riscul de boli cardiovasculare.
5) Afecțiuni mentale: Bacteriile intestinale joacă un rol important în ceea ce privește producția de neurotransmițători responsabili pentru starea noastră de spirit. Astfel, un dezechilibru la nivelul florei intestinale poate afecta sănătatea mentală, crescând riscul de anxietate și depresie.
Care sunt factorii care distrug flora intestinală?
- Dietă dezechilibrată (alimente superprocesate și saturate cu E-uri)
- Tratamentul cu antibiotice în doze mari și pe perioade prelungite
- Nerespectarea orarului de mese
- Sedentarism
- Stres
Pentru a menține echilibrul florei intestinale, este recomandat să adoptăm o dietă echilibrată, sănătoasă și hrănitoare, bogată în fibre și alimente ce conțin probiotice și prebiotice. În dieta zilnică ar trebui să includem fructe (banane, prune, pere), legume fermentate (varză murată, gogonele) sau crude (ceapă, usturoi, sparanghel) și cereale (fulgi integrali de ovăz). De asemenea, este indicat să evităm consumul de antibiotice sau alimente ce pot conține antibiotice (carne, ouă, lactate), alimente procesate, prăjite sau grase, carne roșie în exces și băuturi carbogazoase, cafea și alcool. În plus, pentru menținerea sănătății florei intestinale se recomandă exercițiile fizice regulate, o cantitate potrivită de somn și reducerea nivelului de stres.
Flora intestinală și stresul
Stresul este un factor ce influențează semnificativ microbiomul intestinal. Stările de anxietate și de presiune permanentă nu permit refacerea organismul în timpul somnului, atunci când organele ar trebui să se detoxifieze, lucru care duce la un impact negativ asupra întregului organism. Prin urmare, pentru menținerea sănătății florei intestinale, ar trebui să învățăm cum să gestionăm stările și emoțiile negative, deoarece prin emoții pozitive putem să ne ,,reparăm” corpul.
Ce sunt simbioticele și cum ne ajută?
Simbioticele sunt un supliment alimentar care conține atât probiotice cât și prebiotice. Această combinație ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, prebioticele favorizând menținerea unui mediu favorabil pentru probiotice. Prebioticele sunt tipuri de fibre alimentare care ajută la hrănirea bacteriilor ,,bune” din intestin și la multiplicarea acestora.
Printre beneficiile aduse de consumul de simbiotice se numără îmbunătățirea sănătății intestinale (microbiom echilibrat, digestie eficientă, absorbție adecvată a nutrienților), buna funcționare a sistemului imunitar (protejarea împotriva infecțiilor, bolilor), reducerea inflamației (ameliorarea inflamației din corp și prevenția bolilor inflamatorii cronice), îmbunătățirea sănătății mintale (diminuarea stărilor de anxietate și depresie) și controlul nivelului de zahăr din sânge.
Pentru echilibrarea florei intestinale, se recomandă folosirea probioticelor, prebioticelor și simbioticelor. Mai ales după o iarnă în care probabil am consumat medicamente sau antibiotice care dereglează flora intestinală, este important să restabilim echilibrul florei intestinale, folosind probiotice și prebiotice de calitate.
Noi vă recomandăm Bonflor Forte care conţine un complex simbiotic format din tulpini de Lactobacillus rhamnosus și Bifidobacterium animalis ssp. Lactis și fructooligozaharide (FOS), care menţin și refac echilibrul microflorei intestinale și susțin sistemul imunitar.
- Lactobacillus rhamnosus – eficient în infecții gastro-intestinale și diaree, diaree asociată cu antibiotice și Clostridiumdifficile, sindrom de intestin iritabil, boală inflamatorie intestinală și are beneficii inclusiv în segmentul de apărare naturală pentru infecțiile tractului respirator, alergii, dermatită atopică.
- Bifidobacterium animalis ssp. Lactis – eficient în tratamentul diareei infecțioase, în prevenirea diareei asociate consumului de antibiotice cât și în modularea răspunsului imun; reduce în mod semnificativ balonarea, eructațiile – plenitudinea abdominală și constipația ocazională la adulti, copii/adolescenți si persoane vârstnice și asigură integritatea mucoasei intestinale, împiedicând absorbția toxinelor implicate în declanșarea alergiilor și a erupțiilor cutanate.
- Fructooligozaharide- reprezintă substratul hrănitor al tulpinilor lactice și furnizează substanţe nutritive care pot fi metabolizate şi utilizate ca şi sursă hrană de către lactobacili, dar nu şi de agenţii patogeni, stimulând creşterea lactobacililor în detrimentul agenţilor patogeni.
Mai multe informații despre Bonflor Forte găsiți AICI.